Lokala nyheterPappers står bakom IF Metall

Lokala nyheter #14


Först lite bakgrund: IF Metall har satt krav på Tesla att teckna kollektivavtal och detta har Tesla konsekvent vägrat. Detta innebär att alla inom Tesla i Sverige står utan förhandlingsrätt till löner, pensioner och försäkringar. Det finns mycket mer information om konflikten på IF Metalls hemsida. Om du vill läsa mer, klicka här!


Nu uppmanar förbundet alla avdelningar att visa att i Sverige gäller den svenska modellen och kollektivavtal. Pappers har ingen verksamhet som berör Tesla. Detta innebär att vi främst kan visa vårt moraliska stöd för konflikten och det ger oss ett bra tillfälle att prata om den svenska modellen och varför kollektivavtal behövs. 


Så vad är den svenska modellen? I början av 1900-talet bestämde arbetsgivarna allt. Från semester till säkerhetsåtgärder. Lönerna var låga, villkoren och arbetstiderna var slavliknande och människor blev skadade. Vi dog unga medan vi slet för att ha råd med mat till våra barn. Tack vare den svenska modellen är det inte längre politikernas uppdrag att förhandla om våra löner, utan fackföreningarna och arbetsgivarorganisationerna som tillsammans förhandlar fram och skriver under våra kollektivavtal. Detta är en modell som visat sig mycket framgångsrik för båda parterna. Det skapar en större trygghet och ett lugn på arbetsmarknaden. När de väl kommit överens så lovar facket att inte strejka och arbetsgivaren att avtalet följs. Det ger oss också möjlighet att förhandla vart annat år i stället för att vara beroende av politisk styrning.


Men det är inget vi kan ta för givet! Det kräver att vi står stadigt och starka tillsammans. Det har blivit mycket bättre men än så har vi mycket att göra och yttre makter testar oss varje dag. Prata med dina kollegor och tänk på hur det hade sett ut för dig om dagens politiker fick bestämma din lön, om du inte var försäkrad vid en arbetsplatsolycka eller om du inte fick tjänstepension. Hur hade maktfördelningen sett ut?


Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

ONSDAG 8 NOVEMBER 2023


Lokala nyheter #13Lokala förhandlingar & omorganisation

Först och främst får ni ursäkta att det varit så dåligt med uppdateringar på hemsidan. Jag tappade bollen ett tag med sjukdom och mycket privat men nu är jag tillbaka på 50%. 


Det har hänt mycket på bruket under den senaste tiden. Mycket som vi naturligtvis skulle vilja hålla våra medlemmar uppdaterade om. De lokala avtalen förhandlas fortfarande. Facket har lämnat in sin lista på krav och fått svar från företaget. Vi har fortfarande en bit kvar men det finns hopp om förändring. Nu inväntar vi en ny kallelse och sitter lugnt i båten. 


Omorganisationen som just nu sker på bruket har gått väldigt fort. Det finns många frågor och få svar. Efter styrelsemötet idag klockan 12 kommer jag kunna delge mer om hur diskussionerna gått och hoppas få lite mer klarhet. Tack för ert tålamod!


Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

ONSDAG 8 NOVEMBER 2023Erbjudande under augusti hos Adlibris

Lokala nyheter #12


Under augusti 2023 ger Adlibris våra medlemmar 10% rabatt på hela Adlibris boksortiment. Se till att utnyttja det om du hittar något intressant att underhålla dig med under denna regniga sensommar!


Länk till LO mervärde poster med lite information finner du här!


KLARA TIVERT

ONSDAG 16 AUGUSTI 2023


I ljust minne bevarad

I måndags möttes vi av det sorgliga beskedet att en av våra kollegor hastigt lämnat oss under mycket tragiska omständigheter utanför arbetsplatsen.


Kristoffer Vanke var underhållskoordinator på TKM och mer känd som Vanke för dom som jobbade i hans närhet. Han var en uppskattad och duktig medarbetare som kommer att saknas. Tankarna går till hans anhöriga.


Glöm inte bort att tänka på varandra och ta hand om er.


Bästa hälsningar,


Lokala nyheter #11


KLARA TIVERT

ONSDAG 2 AUGUSTI 2023


Korrigering och feedback

Lokala nyheter #10


Nu är i alla fall jag tillbaka från min semester! Därav lite sparsamt med uppdateringar sista tiden på hemsidan. 


Till att börja med har det smugit in ett fel i ett av mina tidigare inlägg gällande den nya lönen. Det har visat sig att det där med kommunikation inte alltid är det lättaste, även fast alla gör sitt bästa för att det ska bli rätt!


Löneökningen i kronor är fortfarande det som sades, 849kr och fördelas alla. Det som blev fel gällde de resterande 20%. Under lokala nyheter #6 står det; “De resterande 20% kommer att tilldelas driftpersonalen, varierande över lönestegen, till alla förutom de på ingångslön.”. Den delen gäller underhåll också. Detta reserverar jag mig för förändringar tills ordförande är tillbaka så skall vi extrakolla en gång till så att det verkligen är rätt. Ursäkta eventuella frågetecken.


Kolla gärna en extra gång på din lönespecifikation för juli månad. På den skall löneökningen synas om du jämför beloppet mot föregående månad bakom benämningen “Månadslön”. Under den ska sedan “Retroaktiv lön” vara representerad i flera poster. Om du har några frågor tveka inte att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan. 


Utöver det vill jag uppmuntra er alla till att höra av er med feedback på hemsidan och innehållet. Tanken är att vi skall använda den och den skall fyllas med information som är intressant för alla. Några idéer på vad som kan få fler att vilja titta in och hålla sig uppdaterade? Hör av dig! Bästa hälsningar, 


KLARA TIVERT

TORSDAG 27 JULI 2023


Befattningsbeskrivningar och lönetrappan

Projektet gällande uppdatering av befattningsbeskrivningar kommer att tas upp till hösten 2023 igen. Just nu har vi ingen mer information om nästa steg eller exakt när men förhoppningsvis kommer det förändras efter semestern. Bästa hälsningar,


Lokala nyheter #9


KLARA TIVERT

LÖRDAG 1 JULI 2023


Midsommar och semestertider

Lokala nyheter #8


Hoppas ni haft en toppen midsommar med allt som hör till.


Ordförande Tommy Claesson har semester vecka 26 till 29. Vi önskar honom god återhämtning och rikligt med sol! Under semestern hänvisas frågor till Mikael Ybert och under vecka 29 kommer även vårt Vice Ordförande att vara på plats, Bengt-Olof Jansson.


Vårt samordnande huvudskyddsombud(SHSO) Jimmy Lundin är också på semester men åter vecka 28, den 10 juli.


Tveka inte att höra av dig till någon av de förtroendevalda om du har några frågor så skall vi försöka hjälpa dig så fort vi kan. Simma lugnt i värmen! Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

FREDAG 23 JUNI 2023


Sommarvärme

Lokala nyheter #7


Nu är sommarvärmen här på riktigt och vissa lokaler på bruket blir mycket varma.


Kom ihåg att återhämta er ordentligt!


Värmen gör oss trötta och påverkar kroppen negativt på många sätt. Ha koll på era kollegor och vila hellre fem minuter extra istället för riskera en olycka. Drick mycket vatten och ta hand om varandra!


Jag förtår att det är lockande att öppna portar och fönster men försök se till att allt är stängt annars fungerar inte ventilationen, alls.


Nu hjälps vi åt att se till att alla får en fin sommar utan onödiga olyckor. Bästa hälsningar, 


KLARA TIVERT

TORSDAG 22 JUNI 2023


Lokala avtalsförhandlingarna del 2

Lokala nyheter #6


Här kommer den utlovade informationen! Jag skall försöka fatta mig kort men först får ni lite bakgrund. Förhandlingarna som skett har berört den centrala potten, alltså hur man skall tolka det nya avtalet och beräkna det procentuella lönepåslaget. Potten beräknas utifrån lönenivåerna för alla som arbetar på bruket och alla bidrar med en summa till den generella potten. Den insamlade potten ska sedan fördelas och det sker alltså genom de lokala förhandlingarna.


För vår del kommer potten att delas ut i två delar. 80% kommer att delas lika på arbetarna inom drift och underhåll. I kronor och ören blir det 849kr. De resterande 20% kommer att tilldelas driftpersonalen, varierande över lönestegen, till alla förutom de på ingångslön.


Förhandlingarna kommer att fortsätta efter sommaren och vi kommer att försöka hålla er uppdaterade med så kort dröjsmål som möjligt. Har du frågor, kontakta din närmsta förtroendevalda eller maila styrelsen så återkommer vi med svar så snart vi kan! Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

ONSDAG 21 JUNI 2023


Framsteg i de lokala avtalsförhandlingarna

Lokala nyheter #5


Vår förhandlingskommitté har nu meddelat att man är klar med förhandlingarna angående den centrala delen, alltså den del som rör lönerna. Förväntningarna är att detta skall kunna ses på julilönen och därmed kommer det även retroaktivt från april. Fortsatta förhandlingar om våra krav planeras efter semesterperioden. Mer detaljer kommer snart.

Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

TISDAG 20 JUNI 2023


Lokal utbildning, anmäl ditt intresse!

Lokala nyheter #4


Det kommer att hållas en kurs här på vårt bruk av före detta ordförande Mikael Ybert om vår fackliga verksamhet och om hur just du kan påverka. Det är en ny kurs i utvecklingsfas och informationen kommer att skräddarsys efter behov. Intresseanmälan görs till din närmaste styrelsemedlem eller till vår mail som du hittar nederst på sidan. Datum kommer inom kort att publiceras under fliken "Fackliga studier". Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

ONSDAG 14 JUNI 2023


Sommarfest där alla är välkomna!

Lokala nyheter #3


Kom till Skutskärs bangolfklubb Holmarna och spela minigolf med hela familjen söndagen den 11 juni. Mellan klockan 11.00 och 14.00 kommer delar av styrelsen finnas på plats, bjuda på korv och snacka med den som vill det. Minigolfen är öppen för er från 10.00 till 18.00.


Vägbeskrivning hittar ni här!

Vi ses där! Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

TORSDAG 1 JUNI 2023


Utbildningsresa

Lokala nyheter #2


Idag har vi varit på utbildningsresa med våra skyddsombud! Vi var ett trettiotal kollegor som reste från Skutskärs bruk från Pappers och Unionen. Resan bar först till Ejendals anläggning i Leksand där vi fick en tre timmars föreläsning om skyddshandskar och skyddsskor.


Under föreläsningen kom vi på att det saknas en PSU-grupp på vår arbetsplats. PSU står för "personlig skyddsutrustning" och gruppens funktion skall vara att testa, utvärdera och hantera frågor gällande skyddsutrustningen på vår arbetsplats. Idag landar de flesta frågor gällande detta i Jimmys knä, vårt samordnande huvudskyddsombud. Ansvaret för detta skall egentligen ligga hos arbetsgivaren och någon från inköpssidan bör därför också sitta med i gruppen. För att återuppta arbetet måste vi stötta upp och här finns det mycket att förbättra. Om intresse och/eller kompetens finns efterlyses det nu bland våra medlemmar. Ejendals har också sagt att de vill stötta oss och genomföra en säkerhetsrond i vår fabrik.


Vi åt en snabblunch i deras cafeteria och satte därefter av mot Clas Ohlson museet i Insjö. Där fanns, till Jimmys stora glädje, även en outletbutik i källaren. Butiken och det lilla museet var ett trevligt stopp på vägen hem efter en mycket informativ förmiddag.


Stort tack till vår chaufför Ola från Strömberg buss som tog oss säkert och bekvämt genom Sveriges vackra landskap.

Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

ONSDAG 31 MAJ 2023


Vår nya sida!

Lokala nyheter #1


Nu är vår nya hemsida igång och under denna fliken kommer aktuella, lokala nyheter och händelser publiceras.


Många har frågor om exempelvis budget, vad som sägs på styrelsemöten, tillvägagångssätt osv. Denna information kan vara känslig att publicera så uppsök i så fall ditt närmaste skyddsombud eller din närmaste styrelsemedlem. Det går även jättebra att kontakta oss på det sätt som passar dig bäst så kommer vi att svara på dina frågor så snart som möjligt. Kontaktuppgifter till alla förtroendevalda och till styrelsen finns under fliken "Förtroendevalda" och "Kontakta oss", även längst ner på sidan. Det går inte att missa!


Personligen tar jag gärna emot synpunkter på formatet och nyheterna som publiceras här. Är det något viktigt du vill ha sagt? Hör av dig! Bästa hälsningar,


KLARA TIVERT

ONSDAG 31 MAJ 2023


unsplash